- Permukaan madu mempunyai buih-buih halus.
- Madu dalam botol yang terbalik akan turun dengan cepat kerana ringan dan madu akan turun tanpa putus kerana kelikatannya.
- Rendamkan kayu mancis atau surat khabar dalam madu tersebut dan nyalakan api. Jika terbakar, ia madu asli.
- Madu tidak beku jika disimpan di dalam peti ais.
- Jika dititiskan di atas tapak tangan, madu akan membulat (tidak meleper) walaupun sedikit.
- Madu asli tidak dikerumuni/dihurung semut, tetapi madu tiruan yang bercampur gula akan dikerumuni/dihurung semut.
- Pecahkan sebiji telur ayam dan campurkan bersama sesudu madu. Madu asli akan menyebabkan isi telur masak, tetapi tidak bagi madu tiruan.
Analisa kandungan madu secara umum
- Fruktosa: 38.2%
- Glukosa: 31.3%
- Maltosa: 7.1%
- Sukrosa: 1.3%
- Air: 17.2%
- Gula paling tinggi: 1.5%
- Abu (analisis kimia):0.2%
- Lain-lain: 3.2%
Perlu diingat madu rasanya sangat manis, jadi saya tak rasa ianya sesuai untuk pesakit kencing manis.
Hati2..
No comments:
Post a Comment